Nyköping Pride 2017

Världshistoriens första Nyköping Pride

Regnbågsflaggorna vajade i solen och publiken viftade med sina regnbågsvimplar när Nyköping genomförde sin första Pridefestival. Den blev en succé för både arrangörer och besökare. Nyköpingsbor och tillresta besökare i tusental fyllde hela Storgatan och Stora torget under lördagens Prideparad.

All kärlek är rätt -utbildningsfokus på fredagen

Festivalen startade på fredagen den 30 juni med föreläsningar om HBTQ-frågor. Alla intresserade liksom pedagoger och beslutsfattare var välkomna att lära sig mer. Föredragen, samtalen och alla möten, bidrog till både stämning och höjd kunskapsnivå. Budskapet var att all kärlek är rätt.

Pride parad på lördagen - succé

Lördagen den 1 juli kom höjdpunkten Prideparaden som utgick från Östra skolan. Ett flera hundra meter långt tåg ringlade sig fram med glada, energiska och stolta föräldrar, poliser, unga, gamla, föreningar och företag som SSAB bland annat. Där fanns också Räddningstjänsten, Svenska kyrkan, politiska partier och hela Gästabudsensemblen från Nyköpingshus i sina medeltida dräkter. Utmed trottoaren flockades mängder med glada påhejare. Sällan har så många människor fyllt centrum på en och samma gång.

Hela Nyköping var med!

Arrangören, föreningen Nyköping Pride, kände att hela Nyköping var med dem i evenemanget och vill återkomma med fler Pridefestivaler. På kvällen avslutades med restaurangtält och underhållning från stora scenen med glittrande dragshow och artisterna Miss Winter, Fristaden och Syster Sol.